lojban (fi)

From Lojban
Revision as of 08:21, 30 June 2014 by Conversion script (talk) (Conversion script moved page Lojban (fi) to lojban (fi): Converting page titles to lowercase)
(diff) ← Older revision | Latest revision (diff) | Newer revision → (diff)
Jump to navigation Jump to search

{BOX(title="Community Activity" width="27%" float="right" class="community-activity]]

{rss id=>3, max=>3, showtitle=>0, icon=>http://jbotcan.org/favicon.ico}

{rss id=>4, max=>3, showtitle=>0, icon=>http://identi.ca/favicon.ico}

{rss id=>5, max=>3, showtitle=>0, icon=>http://twitter.com/favicon.ico}

{BOX}

{img attId="713" thumb="y" height="40%" imalign="right" align="right" stylebox="border" desc="Lojban class at Logfest 2010, Troy, Michigan, USA. Photo courtesy of Axis."}Lojban (ložban) on hyvin huolellisesti konstruoitu puhuttu kieli, joka on suunniteltu toivossa poistaa suuri osa moniselitteisyydestä ihmisten välisessä kommunikaatiossa. Lojban on tullut tunnetuksi Scientific American article cientific American -lehdessä olleen artikkelin kautta ja se esiintyy myös Robert Heinleinin tieteisromaanissa oon is a Harsh Mistress. Viiden vuosikymmenen aikana kymmenet ihmiset ovat antaneet työpanoksensa ja sadat kannattajat myötävaikuttaneet lojbanin kehittämiseen.

Lojbanilla on joukko piirteitä, jotka tekevät siitä ainutlaatuisen:

 • lojban on suunniteltu ihmisten keskinäistä ja tulevaisuudessa mahdollisesti myös heidän ja tietokoneiden välistä kommunikaatiota varten
 • lojban on suunniteltu kulttuurisesti neutraaliksi
 • lojbanin kielioppi on yksiselitteinen ja rakentuu logiikan periaatteille
 • lojbanin oikeinkirjoitus on foneettista, ja puhevirta on mahdollista yksiselitteisesti jakaa sanoiksi
 • lojban on yksinkertaista luonnollisiin kieliin verrattuna; sitä on helppo oppia.
 • lojbanin 1300 juurisanaa ovat helposti yhdisteltävissä miljoonien sanojen laajuiseksi sanastoksi
 • lojban on säännöllinen; sen kielioppisäännöissä ei ole poikkeuksia.
 • lojban yrittää poistaa rajoitukset luovalta ja selkeältä ajattelulta ja kommunikaatiolta
 • lojbanilla on runsaasti käyttömahdollisuuksia, ulottuen luovasta tieteelliseen, teoreettisesta käytännölliseen

Oletko kiinnostunut? Katso ja kuuntele " simerkki puhutusta lojbanista

Tämä sivu on nähtävissä myös a lojban. mo?no_bl=y ojbaniksi.

Learning yhdy opiskelemaan lojbania nyt tai lue Lojban Introductory Brochure sittelymoniste saadaksesi tarkemman kuvan lojbanista.

The Logical Language Group

Tämä sivusto on virallinen The Logical Language Group he Logical Language Group:in (LLG) aineistojen sijoituspaikka. LLG on ei-kaupallinen yhdistys, joka on ohjannut lojbanin kehitystä vuodesta 1987 lähtien.

Osana LLG:n sitoutumista yhteisöön tämä sivusto yrittää heijastaa myös poikkileikkausta LLG:n ulkopuolisesta lojban -yhteisöstä. Osa tällä sivustolla olevasta aineistosta ei ole virallisesti hyväksyttyä, mutta mahdollinen virallisuus on aina suoraan indikoitu.

Uutisia

 • {ALINK(pagename=>What's New?,aname=>12February2011)}12. helmikuuta 2011{ALINK} Tälle sivustolle on lisätty tämä suomenkielinen kotisivu.
 • {ALINK(pagename=>What's New?,aname=>5February2011)}5. helmikuuta 2011{ALINK} Tälle sivustolle on lisätty anskankielinen kotisivu.{ALINK(pagename=>What's New?,aname=>5February2011)} Lisää aiheesta... {ALINK}
 • {ALINK(pagename=>What's New?,aname=>20January2011)}20. tammikuuta 2011 {ALINK}Mielenkiinnon lisäämiseksi lojbania kohtaan Intiassa tälle sivustolle on lisätty indin- ja annadankieliset kotisivut. {ALINK(pagename=>What's New?,aname=>20January2011)} Lisää aiheesta... {ALINK}
 • {ALINK(pagename=>What's New?,aname=>6January2011)}6. tammikuuta 2011 {ALINK}Kaikki neljä Lojban Wave -oppituntia on käännetty puolaksi ja ovat saatavilla oogleDocs:ista. {ALINK(pagename=>What's New?,aname=>6January2011)} Lisää aiheesta... {ALINK}

What's New? isää uutisia, tarkemmin...