Changes

Jump to: navigation, search

lojban Ismertető

114 bytes removed, 5 years ago
no edit summary
A Lojban sokkal egyszerűbb, mint a természetes nyelvek. A nyelvtan nehézsége leginkább a modern programozási nyelvek nehézségéhez mérhető (mint például az ADA). A Lojban kiejtése, betűírása, szóformálása nyelvtani szabályai meghatározottak, és az egész nyelv mentes az ezek alól való kivételektől.
=== Jelenlegi állapot és a használata{ANAME()}current{ANAME} ===
A nyelvről, amit akkor még '''Loglan'''-nak hívtak, először az 1950-es években, Dr. James Cooke Brown publikált írást. Az 1960-as Scientific American "Loglan" c. cikke felhívás volt egy nyelv megalkotásában való segítségre. Akkoriban történt egy lingvisztikai forradalom is; az eredmények által jobban megismertük a természetes nyelveket, ez pedig átalakították a Loglan feltételeit. Az első széles körben közre adott Loglan szótár és nyelv leírás nem jelent meg egészen 1975-ig; ez a leírás hiányos volt, és a folyamatos fejlesztői munka csökkentette a nyelvtanulási kedvet. Számítógépeken azonban elkezdték használni, lehetővé téve hogy a nyelvtant pontosítsák, megszüntessék a bizonytalanságokat és matematikailag bizonyítsák hiányukat; a munka ekkor fejeződött be. 35 éven keresztül, ezt a munkát önkéntesek végezték, mindenféle pénzbeli támogatás nélkül. Most, a nyelv sokadik változata után, az emberek tanulják és használják, amit már '''Lojban'''-nak hívunk (a "logikus-nyelv" alapszavakból Lojban-ul).
Nem szükséges Lojban-t tanulnod minden esetre gyakorlati célokból. Nagyon sok tanuló valójában azért tanulja a Lojban-t, mert egy jó hobbi. A tanulási intellektuálisan ösztönző, és kihívás elé állítja az emberi kommunikációt. A szórakoztatásra kitalált játékok minden előnyével rendelkezik, de hasznos képességeket alakít ki. A tanulását 'szellemi játékszer'-ként használni élvezetes tanulást jelent, de sokkal kevesebb erőfeszítéssel mint más nyelvek esetében. Folyékonyan beszélni a Lojban-t valószínűleg sok száz óra tanulást jelent hónapokig, de már jó eredményeket érhetsz el csupán pár óra tanulás után is. Rögtön használhatod a Lojban-t hobbiból, miközben új tapasztalatokra és gondolkodási képességekre tehetsz szert.
=== Hogyan tanuld a Lojban-t{ANAME()}how{ANAME} ===
Ha esetleg írsz a [http://www.lojban.org/llg/contact.html The Logical Language Group, Inc.] nevű szervezetnek, szívesen tájékoztatunk a lehetőségekről, de ezen honlap webes archívumában minden információt megtalálsz amivel rendelkezünk terjeszthető formában. Nyomtatott anyagért 5 USD hozzájárulást kérünk, a bevezető anyagok előállítási költségét fedezendő, (ezt az írást is beleértve), ***will send this package on speculation***. Több száz oldalas kiegészítő anyagok érhetőek el, amiknek az ára a mi költségeink fedezése csupán; egy non-profit szervezet vagyunk, oktatási/tudományos célokkal. Keress meg minket nemzetközi díjszabásért; sokféle lehetőséget kínálunk. Létezik korlátozott lehetőség azok számára is, akik nem tudják megengedni maguknak a fizetést ezekért az anyagokért.
Bátorítjuk az új tanulókat arra, hogy összpontosítsanak a szókincsre. Szinte minden használata a Lojban-nak megköveteli erős ismeretét az alap szókészletnek (1000-2000 szó). Elegendő nyelvtant tanulhatsz hogy képes legyél pár órás beszélgetést fenntartani, de vésd észbe hogy sok órányi szótanulás kell ahhoz, hogy hatásosan használd azt a nyelvtant. Terjesztünk szókártyákat, amik ezzel a ***flash card*** technikával gyorsan tanulható a szókincs. Az ezeken alapuló módszereket adaptáltuk egy számítógépes tanulássegítő Shareware licencű programba, amit "LogFlash"-nek hívnak, jelenleg MS-DOS és MacIntosh rendszerekre érhető el.
Számtalan más módon lehet tanulni a Lojban nyelvtanát, többek között a negyedévenkénti folyóiratunkban szereplő példák tanulmányozásával '''[[ju'i lobypli]]'''[[Old Pages: ju'i lobypli ''''ju'i lobypli'''''|'''']] vagy a YACC és E-BNF formális nyelvtanok leírásával. Van egy elérhető tájékoztató a nyelvről, [[CLL Beginner's Order|The Complete Lojban Language]], John Cowan munkája. A jegyzetszerű anyagok (nagyjából 180 oldal) talán a legmegfelelőbbek az önálló tanulásra. Egy Lojban tankönyv már lett írva, ami tükrözi azokat a tanulságokat amiket az első tanulni szándékozók adtak, és kifejezetten arra lett tervezve hogy egyedüli, csoportos, vagy tantermi tanításra is használható legyen. Egy formalisabb 'Lojban szótár' fogja felváltani a jelenleg létező anyagokat a szavakról, szólistákról. Ezen jelenleg még dolgozunk, de az elérhető anyagok lényeges törzsét képezik majd ennek a szótárnak.
Miután a szótár és a tankönyv elkészül, a Lojban nyelv 'be lesz fagyasztva' legalább 5 évig, azután pedig a beszélői fogják alakítani a nyelvet.
Forum:Admin, Forum:CantDelete, Forum:CantEdit, Forum:CantPost, Forum:CantSearch, Forum:CantView, Forum:Mod, Forum:NoSigs, Translators, Users, Bureaucrats, forumadmin, staff, Administrators, translate-proofr, twitter, uploader, Widget editors
38,116
edits

Navigation menu